REKLAM

ÇOCUKLARDA ALERJİK GÖZ HASTALIKLARINA DİKKAT

453 defa okundu kategorisinde, 11 Haz 2020 - 13:23 tarihinde yayınlandı
ÇOCUKLARDA ALERJİK GÖZ HASTALIKLARINA DİKKAT
reklam

PAÜ Hastanesi Göz Hastalıkları AD. Dr. Öğretim Üyesi Emine Şeker Ün, çocuklarda göz alerjisi hakkında açıklamalarda bulundu. Dr. Emine Şeker Ün, “Temel olarak her iki gözde kızarıklık, sulanma, göz kapaklarında şişlik, kaşıntı ve ışık hassasiyeti gibi belirtilere yol açabilen alerjik göz hastalıklarının birkaç alt tipi bulunmaktadır. Bazı göz alerjisi tipleri daha gürültülü ve kronik seyredebilmekte ve bahsedilen rahatsız edici belirtiler yanında özellikle çocuklarda ve gençlerde uzun dönemde kalıcı görme azlığına yol açabilmektedir” dedi.

Alerjik durumu neler tetikler?

Dr Ün, “Gözde alerjik durumun tetiklenmesi tek bir nedenden ziyade birçok faktörün bir araya gelmesiyle gerçekleşmektedir. Hava kirliliği, çeşitli polenler, tozlu alanlar, kişinin genetik yapısı ve evcil hayvanlar bu faktörlerden bazılarıdır. Allerjen madde ile karşılaşıldığında göz yüzeyinde bulunan mast hücresi isimli savunma hücrelerinden başlıca histamin isimli bir madde olmak üzere çeşitli maddeler yoğun şekilde salgılanmaya başlar. Bu maddelerin salgılanması gözde rahatsızlık hissi ve kaşıntıya sebep olan bir iltihabi alerjik reaksiyonu başlatır” dedi.

Hastalığın teşhisi ayrıntılı göz muayenesi sırasında hekimi tarafından konabilmektedir

“Unutulmamalıdır ki alerjik göz hastalığıyla benzer bulgular oluşturabilen ve fakat farklı şekilde tedavi edilmesi gereken  pek çok göz hastalığı bulunmaktadır” diyen Dr. Ün, “Bu ayrımın yapılarak hastalığın doğru teşhis edilebildiği yegane muayene göz muayenesidir. Gözde alerjik aktivitenin hangi faktör ya da faktörler tarafından tetiklendiğini saptayabilecek bir test sistemi bulunmamaktadır. Tedavi edilmediği takdirde göz yüzeyinde kalıcı lekelenme, sürekli büyüyen göz numaralarıyla seyreden ve kalıcı görme azlığına yol açabilen keratokonus hastalığı gibi istenmeyen durumlar ortaya çıkabilir. Yine tedavide göz hekimi kontrolü dışında hastalığa ait belirtileri rahatlattığı gerekçesiyle  birtakım ilaçların bilinçsizce uzun süreli ve yoğun kullanımı gözde erken katarakt gelişimi, göz tansiyonu yükselmesi gibi ciddi ek sorunlara yol açabilir. Tedavisi;  güneş gözlüğü, şapka kullanımı gibi genel olarak alınabilecek birtakım önlemler ve başlıca damla formunda olmak üzere birtakım tıbbi ilaçla yapılabilmektedir. Hastalığın kronik doğasından ve yol açabileceği istenmeyen durumlardan ötürü toplumda önemsenmesi ve hastaların muhakkak göz hekimi tarafından belli aralıklarla muayene edilerek tedavi edilmesi gerekmektedir” açıklamasını yaptı.

Haber Editörü : Tüm Yazıları
reklam
Yorum Yaz