REKLAM

KUZU GÖBEĞİ İKLİM KOŞULLARININ KURBANI OLDU

245 defa okundu kategorisinde, 17 Nis 2021 - 11:54 tarihinde yayınlandı
KUZU GÖBEĞİ İKLİM KOŞULLARININ KURBANI OLDU
reklam

Avrupa’da Michelin yıldızı sahibi restoranların kapıştığını, kilosunu 400 Euro’dan satın aldığı ‘Kuzu Göbeği’ mantarı artık yok denecek kadar az. Değişen iklim koşulları, düzensiz yağış rejimi rekolteyi büyük ölçüde düşürdü. Geçen yıl günlük 5 ton alım yapan ihracatçı firmalar şimdilerde 100 kiloyu zor buluyor. Denizlili ihracatçı Mehmet Çalışkan, “Şu ana kadar günlük 100 kilodan fazlasını almadık. Geçen yıl bu dönemlerde 5 ton ürün alıyorduk” diye konuştu. Kuzu Göbeğini ormandan toplayan köylüler kilosunu 300 liradan satarak ek gelir sağlıyordu. Denizli’de köylülerin ormanlık alanlardan topladığı ‘Kuzu Göbeği’ olarak bilinen Morel Mantarı bu yıl ender görülüyor. Küresel iklim değişikliği, yağış rejimindeki düzensizlik ve kış ortasında yaşanan erken bahar sıcakları Kuzu Göbeği’nin rekoltesini düşürdü. Denizli’de köylülerin topladığı ürünleri başta Fransa olmak üzere Avrupa ülkelerine ihraç eden girişimci Mehmet Çalışkan, geçen yıl bu dönemlerde günlük 5 ton ürün aldıklarını fakat bu yıl 100 kiloyu güçlükle bulabildiklerini söyledi. 

KÖYLÜ İÇİN EK GELİR KAYNAĞIYDI

Kuzu Göbeği’nin Şubat ayında başladığını ve Mayıs ayı başına kadar alım gerçekleştirdiklerini söyleyen Çalışkan, “Bu kültür mantarcılığında olduğu gibi kontrollü koşullar altında üretilen bir ürün değil. Tamamen doğal olarak doğadan toplanıyor. Köylülerimiz her yıl bu dönemlerde ürün toplar ve ek gelir elde ederler. Kalitesine göre kilosu 100 ile 300 liradan işletmeler tarafından satın alınır. İhracata hazırlanan ürünlerin kilosu 400 Euro’ya kadar alıcı bulabilir. Değişen iklim koşulları ve kuraklık nedeniyle bu yıl ürün olmadı. Geçen yıl bu zamanlar günlük 5 ton ürün alırken şimdi 100 kiloyu zor buluyoruz” diye konuştu. Çalışkan ürünün kuru olarak da satıldığını kuru kuzu göbeğinin kilosunun bin 100 Euro’yu bulduğunu kaydetti.

ÇOK DEĞERLİ BİR MANTAR

Ürünün lezzetli olduğunu bu nedenle Michelin yıldızı sahibi restoranlarda sıklıkla kullanıldığını söyleyen Çalışkan, “Çok değerli bir mantar. Bir kilo etteki proteine eş değer proteine sahip ayrıca E vitamini bakımından zengin bir ürün. Başta Fransa olmak üzere pek çok Avrupa ülkesine ihraç ediyoruz. Şu anda ürün bulunmadığı için alım fiyatı biraz yükseldi. Pandemide restoranların kapalı olması nedeniyle ürünü internet üzerinden satmaya ya da marketlere vermeye başladık” diye konuştu.

Haber Editörü : Tüm Yazıları
reklam
Yorum Yaz