REKLAM

ARSLAN, “AŞIRI KUR ARTIŞI PLANSIZ EKONOMİNİN BİR SONUCUDUR”

328 defa okundu , kategorisinde, 15 Ağu 2018 - 12:32 tarihinde yayınlandı
ARSLAN, “AŞIRI KUR ARTIŞI PLANSIZ EKONOMİNİN BİR SONUCUDUR”
reklam

CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan, aşırı kur artışının plansız ekonominin bir sonucu olduğunu açıkladı. CHP milletvekili Arslan, “Tüccar ve sanayicimiz, artan maliyetler ile döviz kuru arasında sıkışırken, piyasadaki nakit kıtlığının çok daha ötesine geçen bir gerçeğimiz var: İç ve dış piyasada kredibilitemiz yerlerde geziyor, iç piyasaya ve devlete döviz cinsinden borcu olanlar kurda müdahale bekliyor. Böyle bir dönemde dövizle yapılmış tüm yurtiçi ihalelerin, müşteri garantili kamu-özel işbirliği ihalelerinin gözden geçirilmesine, TL cinsine döndürülmesine ihtiyaç vardır. Yoksa devlet bu yükün altından kalkamaz” dedi.

“LİRADAKİ ERİME ÖZEL SEKTÖRÜN YÜKÜNÜ KATLADI”

Arslan, “Sıkı para politikasını tamamlayacak önlemlerin geciktiği her gün özel sektörün endişesi katlanmaktadır. Yılbaşından bugüne TL’nin dolar karşısında değer kaybı yüzde 73, Euro’da yüzde 64’ü bulmuştur. Bu da özel sektörün kara kara düşündürmektedir. Yara çok derin ve ekonomideki bu güven kaybını geçici pansumanlarla, gecikmiş ve günübirlik hamlelerle tedavi etmeye kalkanlar, asıl büyük dalganın karşısında seyirci kalacaklar. Türkiye ekonomisinin gelecek aylarda raflara yansıması muhtemel büyük zamları, baskılanan ücretleri, artacak vergileri, ödenmesi gereken borçları ve faizleri bağırıp çağırarak değil, akılcı ve liyakate dayalı bir anlayışla yönetmesi gerekiyor” diye konuştu. Kurumların yeniden yapılandırmasının şart olduğunu söyleyen Arslan, nakit akışı kadar kredi çekmenin de sorun olduğunu belirtti. Yasal reformların bir kez daha ertelenmeyeceğini ifade eden Arslan, aynı gemide olduğunu söyleyenlerin dümeni kırdığını belirtti.

“BÜYÜME MODELİ TÜMÜYLE DEĞİŞMEDEN BU KRİZİ AŞAMAYIZ”

Arslan, “Balona dayalı, son 7 yılda 551 milyar doları inşaata yatıran, cari açığını artırmadan yüksek büyüme sağlayamayan bu ekonomik model tümüyle iflas etmiştir. Ayağı yere sağlam basan, bir süre sınırlı büyümeye alışan, yerli girdiyle yani kendi kaynaklarıyla üretebilen, istihdam ve yüksek katma değer yaratarak gelişebilen, eğitim modelini tümüyle yenileyen, vergi adaletini sağlayabilen bir Türkiye hikayesini iktidarı ve muhalefetiyle birlikte yazamazsak, başkalarının senaryolarında figüran olmak durumunda kalırız” diye konuştu.

“VERGİ REFORMU MUTLAKA ÖNCELİKLİ OLMALIDIR”

Arslan, “İktidardakiler artık şapkayı önüne koymasının zamanıdır. Ezbere ve plansız ekonomi ile bu iş yürümez. Üretim ekonomisine geçilmezse, istihdamı arttırmazsak, yatırım odaklı büyümezsek işimiz giderek zorlaşacaktır. Üreten kesimlerin tıkanan kanallarını açacak, emeğiyle geçinenlerin ve çalışanların üzerindeki vergi kamburunu alacak, ranttan yana değil, üreterek kazanandan yana olacak, hakça bir sosyal adalet modelini hep birlikte kurmalıyız” açıklamasını yaptı.

 

Haber Editörü : Tüm Yazıları
reklam
Yorum Yaz